"Când dai, la început dai din ceea ce ai, apoi, de la un moment dat, dai din ceea ce ești." Părintele Arsenie Boca

duminică, 2 februarie 2014

SĂ AJUTĂM O FAMILIE CU MULȚI COPII


Nu știu cum să încep. Știu doar că vreau să ajut. Vreau să ajutăm o familie cu 7 copii. Al optulea este în burtică. Urmează să vină pe lume în curând.

Familia se numește Prepeliță și locuiește în satul Totoești, comuna Erbiceni, județul Iași.

Doamna Ana Ghita a fost cea care ne-a scris si ne-a rugat să-i ajutăm. Dânsa a fost colegă de scoală și a copilărit cu mama acestor copii, Dana Prepeliță.

Am vorbit cu preotul din sat și ne-a confirmat că toate informațiile sunt reale și că familia are nevoie mare de ajutor. Părintele ne-a spus că sotii Prepelită sunt oameni muncitori, cuminți, cu frica lui Dumnezeu (nu au probleme cu alcoolul etc.).

Familia Prepeliță are șapte copii, cu vârste cuprinse intre 3 si 18 ani. Al optulea, un băiețel se va naște luna aceasta. Primii trei copii provin din prima relație a mamei. Mama a plecat de acasă, cu copii cu tot, pentru că soțul era alcoolic și violent. Unul dintre copii a fost dat într-un centru de plasament pentru că a dorit să-și continue studiile iar familia nu-l putea ajuta financiar. Băiatul vine acasă în vacanțe.

Am vorbit cu Dana Prepeliță la telefon. Mi s-a părut o femeie smerită, o femeie care se gândește la copiii ei. Mi-a spus că numai ea știe câte emoții are, cum nu doarme nopțile de grija zilei de mâine.

Singurul venit al familiei este alocația copiilor (210 ron). Pentru copilul de 18 ani și pentru cel din plasament nu primesc alocație. Tatăl copiilor a muncit în construcții, numai că, de câteva luni este foarte bolnav cu stomacul și ficatul și nu a mai putut merge la muncă. Dar nici la spital, pentru că nu sunt asigurați medical.

Mama copiilor mi-a povestit că soțul său are dureri groaznice, vomită tot ce mănâncă. Ar vrea foarte mult să-l trimită să-l vadă un medic, la spital la Iași, dar nu-și permit. Ea a fost la primărie ca să întrebe dacă pot beneficia de ajutor social, ajutor în baza căruia, soțul ei ar putea beneficia și de îngrijiri medicale. De la primărie i s-a spus doar că nu poate primi ajutor social pentru că sotul său „figurează în calculator ca angajat”, desi el nu mai lucrează. Când lucra, avea pe cartea de muncă 350 ron. Familia nu a primit nici măcar acele ajutoare în alimente, care se primesc de la Uniunea Europeană, pentru că tot de la primărie li s-ar fi spus că „nu sunt pe liste”. Cine a întocmit listele, nu știu să vă spun.

Băiatul cel mare lucrează și el pe timpul verii, cu ziua. Dar iarna nu are unde să meargă la muncă.

Familia locuiește într-o căsuță amărâtă, de chirpici, cu trei camere. Una este aproape dărâmată. Așa că se înghesuie toți în două cămăruțe. Au și o bucată mică de pământ pe care cresc vara, ceapă, cartofi etc.

Am întrebat-o pe mama copiilor cum reușește să se descurce cu 210 lei pe lună, ce mănâncă etc. Mi-a spus că în general face câte-o oală mare de ciorbă, de multe ori lungită, ca să le ajungă la toți. Sunt zile în care copiii mănâncă doar turte făcute din apă și făină.

Am întrebat-o cum i-am putea ajuta. Au urmat câteva clipe bune de tăcere. Femeia mi-a spus că au atât de multe nevoi încât nici nu știe ce să-mi spună. Orice le-ar prinde bine. Cea mai mare nevoie rămâne însă cea de alimente. Mi-a spus că hainele le spală, le coase, încearcă să aibă grijă de fiecare lucru pe care-l au.

Familia are nevoie și de o mașină de spălat manuală. Nu au apă curentă și le-ar fi de mare folos, pentru că nu ar mai fi nevoiți să spele totul de mână.

FAMILIA PREPELITĂ:

COPIII: Mihai 18 ani, Ioan 17 ani (este intr-un centru de plasament, la Iasi), Cristi 12 ani, Lavinia 11 ani, Diana 7 ani, Mircea 9 ani, Daria 3 ani.

NEVOI: alimente, produse de igienă, haine, încălțăminte, produse pentru bebelusi (pentru băietelul care urmează să se nască), pampers, o masina de spălat manuală.

ADRESA FAMILIEI: 
Dana Prepeliță, Strada Principală nr 485, sat Totoești, comuna Erbiceni, judetul Iasi.

CONT: 
RO46RNCB0177134418250001, deschis la BCR, sucursala Podul Iloaiei, pe numele Prepeliță Dana Stefana

TELEFON: 
Dana Prepeliță, mama copiilor 0754993609

Am rugat-o pe mama copiilor să vorbească cu un vecin și să ne trimită și câteva fotografii. Imediat ce le primim le vom publica aici.

Știu că trăim vremuri grele dar mă gândesc că dacă le trimitem fiecare câte-un pachețel cu orice ne prisosește, o pungă de orez, două conserve, o sticlă de ulei, sau orice alt aliment, tot este mai mult decât nimic. Știu că prin dulapul fiecăruia se găsesc hăinute care nu mai sunt purtate și de care s-ar putea bucura poate acești copii. Patru copii merg la scoală iar cea mică, la grădiniță. Un caiet, un pix, niște creioane colorate sunt sigură că le-ar prinde bine. Poate cineva are o mașină de spălat pe care nu o mai folosește si ar putea s-o trimită acestei mame. Dacă dorește cineva să-i ajute financiar, se pot face donații direct în contul familiei.

Vă mulțumim tuturor.

Pentru orice alte detalii, întrebări vă rugăm să ne scrieți pe mail: mailuasociatiei@gmail.com sau pe facebook.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sharing is caring